Het is een vraag die men over de hele wereld stelt. Waarom zijn er zoveel Nederlandse dj’s zo succesvol op wereldniveau? Denk bijvoorbeeld aan Tiësto, Don Diablo, Hardwell, Martin Garrix, Armin van Buuren, Afrojack en Nicky Romero. Ze zijn allemaal Nederlands. In Europa is dancemuziek al veel langer populair dan in andere delen van de wereld. Toch is een groot deel van de dj’s aan de wereldtop van Nederlandse afkomst.
Het Amsterdam Dance Event is een terugkerend jaarlijks festival waar alle grote dj’s en veel liefhebbers van elektronische muziek op afkomen. Tijdens de afgelopen editie van het Amsterdam Dance Event vroegen we enkele mensen uit de muziekindustrie ernaar. Op basis van hun antwoorden hebben we de volgende redenen gegeven van waarom Nederland zoveel grote dj’s heeft voortgebracht.
Vroege pioniers uit Nederland
Een van de belangrijkste redenen van het succes van Nederlandse dj’s is dat ze werden geïnspireerd door de dance scene in Nederland. De ene generatie was de inspiratiebron van de volgende en ontmoette elkaar in ons kleine Nederland. De pioniers uit de vroege jaren ’90 behoorden tot de happy hardcore scene. De gabbertjes, wat begin jaren ’90 onwijs populair was in Nederland. Zij inspireerde al snel de volgende generatie, zoals Tiësto, Armin van Buuren en DJ Jean die andere beginnende dj’s inspireerden. Ook radio 538 was populair in de dance scene. Ze hadden een wekelijkse ‘dance-smash’. In de jaren 2000 werd dance muziek erg populair in Nederland. Je hoorde het overal. In de supermarkt bij de kapper, op straat. De huidige generatie is succesvoller dan ooit, want zij zijn al van jongs af aan met het vak bezig en zijn er eigenlijk mee opgegroeid. Dit is uniek in de wereld, omdat hier de dancemuziek langer aanwezig is.
Geografie van de dancemuziek
De Nederlanders omarmen de elektronische muziek. Al meer dan 20 jaar is er in Nederland een levendige club scene en zijn er festivals in het muziekgenre. Op zeer jonge leeftijd raken Nederlandse jongeren in aanraking met dancemuziek. Hierdoor ontwikkelen ze liefde voor deze muziek, maar ook interesse in het vak van dj.
Ze willen zelf ook dj worden en schaffen de benodigde programma’s en apparatuur aan. Tegenwoordig gaat alles via de computer met een digitale draaitafel, enige tijd terug kocht men nog een echte draaitafel. Zo ontwikkelden ze steeds meer een passie voor de muziek. Ze raakten geïnspireerd door de muziek van andere dj’s.
Er zijn in Nederland tal van plaatsen waar dit samenkomt en waar mensen met een passie voor dancemuziek elkaar ontmoeten. Hier kunnen ze over muziek praten en hun dj-vaardigheden oefenen. Natuurlijk is dit alles geconcentreerd in een relatief klein land met een goede infrastructuur. Iedereen kan veel gemakkelijker met elkaar in contact komen en van elkaar leren.
Het resultaat is dat dit contact en de kruisbestuiving (onderlinge beïnvloeding) veel sneller en effectiever in Nederland kan plaatsvinden. De dancemuziek ontstond dus min of meer in Nederland, maar door de geografische kenmerken van ons kleine landje kon de scene zich ook snel ontwikkelen.
En dit gaat nog steeds hard door. Het internationale succes van de Nederlandse dj’s houdt echter ook in dat ze vooral veel met het buitenland bezig zijn om hier mensen te inspireren. Dit kan betekenen dat de dominantie van Nederland af zal zwakken, terwijl de wereld van dancemuziek juist hard zal groeien.
Mindset van de dj’s
Een andere reden waarom specifiek de Nederlandse dj’s zo goed zijn (hun talent en vaardigheden), kan ook worden verklaard door hun mindset, oftewel hun houding. Wanneer ze succesvol zijn geworden, houden ze zeker nog van feesten. Toch is er een verschil met dj’s van andere nationaliteiten en culturen. In de Nederlandse muziekindustrie hangt er een sfeer waarbij iedereen elkaar helpt en elkaar kent. Dit is een enorm belangrijke open deur voor de groei van de muziekscene, met name onder de Nederlandse dj’s.
Daar komt bij de de Nederlanders van nature nuchter zijn en daardoor minder vatbaar voor roem, drank en drugs. Daar waar veel artiesten hieraan kapot gaan en hier letterlijk aan sterven, worden de Nederlandse dj’s nog gewoon oud. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van de Zweedse dj Avicii. Avicii leed aan een alcoholverslaving, maar had ook serieuze depressieve gevoelens die hij geen plek wist te geven. De Nederlandse culturele achtergrond kan er wellicht voor zorgen dat de Nederlandse dj’s hier minder gevoelig voor zijn.
Drank en drugs in de dancescene
Toch gebruiken de Nederlandse dj’s zeker drank en drugs. Nederland heeftgeen strenge wetgeving wat betreft drugs. Nederland is zelfs een van de grootste producenten en handelaar in partydrugs, zoals amfetamine (waaronder speed) en MDMA (waaronder xtc). In de wereld van de dancemuziek wordt er veel drugs gebruikt, met name tijdens het uitgaan.
Deze drugsscene in Nederland kan een reden zijn waarom de dancemuziek in Nederland momenteel zo populair is. Met drugs kan je meer intenser genieten van de muziek en de sfeer. Je hebt bovendien meer energie om ervan te genieten. Dit is wat veel liefhebbers nodig denken te hebben. Het zijn twee werelden die samenkomen tijdens feesten.
Ondernemerschap in de muziekindustrie
Zowel Nederlanders als Zweden zijn erg goed in het zakendoen. Denk bijvoorbeeld aan merken als Heineken, Goudse Kaas, Unilever en Shell uit Nederland, of H&M, Ikea, Volvo en Spotify uit Zweden. Hetzelfde geldt voor de dancemuziek. Je moet het weten te verkopen in het buitenland.
Daar is Nederland heel erg goed en succesvol in geweest. Er zijn een aantal zeer grote Nederlandse bedrijven in de wereldwijde dancemuziek. Denk bijvoorbeeld aan ID&T en het dancelabel Spinnin Records. Maar onderschat ook niet de marketing achter merken als de Vengaboys in de jaren ’90, die de wereld veroverde met hun muziek.
De oprichting van de bedrijven en de industrie gooide de deuren open voor de Nederlandse dj’s. In het verleden gaven deze bedrijven een voorkeur aan artiesten uit hun eigen land, die daarmee wereldwijde faam behaalden.
Slechts het goed kunnen mixen is niet meer voldoende om een dj met wereldfaam te worden. Zoals alles is het een combinatie van factoren. Het is een combinatie tussen goede muziek én goede marketing. Fans luisteren graag naar muziek van grote artiesten. Daarom moet je samenwerken met grote artiesten om succesvol te kunnen worden.
Ook zijn er spook-dj’s. Dit zijn dj’s die wereldberoemde muziek maken, maar er niet bekend door zijn geworden. De muziek is namelijk ‘verkocht’ aan wereldberoemde dj’s die het draaien als hun eigen muziek. De spook-dj zou nooit de faam en bekendheid hebben bereikt of het geld hebben verdiend wanneer de muziek onder zijn eigen naam was uitgebracht.
Nederland is altijd goed geweest in het verkopen van dingen. Het is gebleken dat Nederland ook de dancemuziek goed heeft weten te verkopen, wereldwijd.
Conclusie
Wat zal de toekomst ons brengen? We weten het natuurlijk niet. Feit is dat Nederland een grote speler is in de dancemuziek. We hebben de bedrijven en het netwerk. Dit kan ons in de toekomst nog veel brengen. Er zijn echter ook grote buitenlandse dj’s. Toch staat de volgende generatie Nederlandse dj’s al te wachten. Denk aan Dante Klein, Dastic, Mesto, Mike Williams, Sophie Francis en Trobi.