Categorieën
Eclectische muziek

Er is niets mis met een eclectische muzieksmaak

Eclectische muziek is een mix van enorme diversiteit aan muziekgenres. Het is van alles wat. Ik heb een eclectische muzieksmaak. Sommige mensen hebben één muziekgenre wat veruit hun favoriet is. Ik niet, ik hou van alle muziekstijlen. Ik zal je in deze blog uitleggen waarom.

https://www.youtube.com/watch?v=DuDNU9pBdjA

Eclectische muzieksmaak is een brede muzieksmaak

Ik luister naar bijna alle soorten muziek. Ook hou ik van bijna elk type muziek. Ik zeg “bijna”, want misschien zijn er muziekgenres die ik nog nooit gehoord heb, maar waarvan ik ook zou kunnen gaan houden. Ik hou van Heavy Metalmuziek tot Bubblegum Pop. Waarom? Elk humeur heeft een andere muziekvoorkeur, maar er zijn ook verschillende muzieknummers die een belangrijke betekenis in mijn leven hebben.

Opgroeien met Rock n Roll en andere muziek

Ik ben opgegroeid met Rock n Roll. Mijn vader was een groot fan van verschillende rockbands. Bijna elke dag, de hele dag, kwam er rockmuziek uit de speakers in het huis van mijn ouders. Mijn ouders vonden deze muziek gewoon geweldig. Als ik naar school fietste, zong ik de rockmuziek die dezelfde ochtend werd afgespeeld tijdens het ontbijt. Ik herinner me het nog goed. En nog steeds hou ik erg veel van deze muziek.

Door mijn ouders heb ik een hele brede kennis van de oude rockliedjes. Hierdoor kreeg ik veel respect en aandacht van mijn muziekleraar, die verbaasd stond van het repertoire dat ik kende. Hierdoor viel ik wel een beetje buiten de boot, want dit was niet de muziek die andere kinderen graag luisterden, zoals de Spice Girls en de Backstreet Boys. Ik vond dit ook leuk muziek, maar zong soms ook de oude rocknummers van mijn vader en moeder.

En zo groeide ik op met verschillende muzieksmaken. Op school zong ik uit volle borst mee met de Spice Girls en danste ik met vriendinnen de pasjes. Maar thuis vond ik het heerlijk om met mijn moeder te dansen op ‘Let’s Twist Again’ of ‘Peggy Sue’. Rock n Roll-muziek is ook ongelooflijk lekkere muziek.

De tienerjarenrock bandjes

Naarmate ik ouder werd, kwamen er meer muziekstijlen in mijn repertoire. Als tiener kwam ik in aanraking met Punkmuziek, wat ik ook erg tof vond. Ik luisterde nog steeds naar Rock n Roll-muziek, maar had de puberjaren met de Spice Girls en Backstreet Boys achter mij gelaten. Hoewel ik nu nog steeds vol overgave kan meezingen met deze muziek, is het ook voor mij vooral een fase in mijn pubertijd geweest.

Als tiener ging ik op in de Punkmuziek. Dit was, erop terugkijkend, een logische stap door mijn achtergrond in Rockmuziek. Ik kwam als eerste in aanraking met Punkmuziek bij mijn tante. Tijdens het eten stond deze muziek op de achtergrond op. Ik luisterde naar The Clash en Buzzcocks en vond het ontzettend interessante muziek. Ik smeekte mijn ouders of ik een cd mocht kopen van deze muziek. Ik vond de dag erna een cd van Buzzcocks in de collectie van mijn vader en heb deze cd helemaal grijsgedraaid. Ik vond het geweldig!

Mijn eerste eigen cd’s en discman

Ik vermoed dat mijn ouders best door hadden dat ik een brede muzieksmaak had die niet geheel overeenkwam met de muzieksmaak van andere meisjes van mijn leeftijd. Aangezien ze zelf muziekliefhebbers zijn, vonden ze dit alleen maar interessant. Voor mijn 12e verjaardag kreeg ik daarom een discman cadeau, inclusief twee cd’s. Ik denk dat mijn ouders mijn muzieksmaak toch nog probeerden te sturen met de keuze voor de cd’s. De cd’s waren de greatest hits van Boney M en de greatest hits van Queen.

Mijn liefde voor Bohemian Rhapsody

Ik kan me nog herinneren dat ik erg verrast was door het nummer liefde voor queenBohemian Rhapsody’ van Queen. Ik snapte niet waarom de stijl van de muziek in het nummer steeds maar bleef veranderen. Ik vond het aan het begin niet eens een mooi nummer, maar juist raar dat het op de cd was geplaatst. Toch wekte het mijn interesse. Ik bleef ernaar luisterde en werd steeds meer verliefd op dit nummer. Nu is Queen mijn favoriete band en heb ik een tatoeage van Freddy Mercury op mijn arm laten zetten.

Ik denk dat het nummer ‘Bohemian Rhapsody’ een belangrijke invloed heeft gehad in mijn muzikale ontwikkeling richting een eclectische muzieksmaak. De variëteit aan muziekstijlen in één nummer trok ongelooflijk mijn interesse. Nadat ik verliefd was geworden op dit nummer, opende ik mijn blik voor andere muziekstijlen. Ik begon allerlei soorten muziek te luisteren: klassiek, Rock, Punk, Pop, New Wave, R&B, Drum&Base, Indie, Country, Disney-liedjes, Caypso, Reggae, enzovoort. Ik vond alles geweldig, leuk en mooi en was overal in geïnteresseerd.

De platenzaak in de stad

Ik ging naar platenzaken (die had je vroeger nog) en bladerde door de bakken met muziek. Elke keer weer ontdekte ik nieuwe muziek. Deze kon je toen nog afspelen in de winkel via een discman en oortjes. Ik bracht uren door in die platenzaak. Ik kocht weleens wat, maar had natuurlijk niet genoeg geld om alles te kopen wat ik mooi vond.

Andere tieners begrepen mij niet altijd. De tieners hadden vooral toch dezelfde muzieksmaak. Er werd van je verwacht dat je meeging met de stroming. Ik deed dit niet geheel. Ik luisterde naar allerlei soorten muziek. Dit werd als vreemd gevonden. Ik werd er ook door gepest. Mijn bezoekjes aan de cd-winkel waren een ontsnapping. Ik kon helemaal opgaan in de muziek. Zonder dat ik het doorhad luisterde ik meerdere cd’s achter elkaar, wat gemakkelijk enkele uren waren die ik bijna dagelijks doorbracht in de cd-winkel.

Ook vandaag luister ik nog naar allerlei soorten muziek. Elke muzieksoort past bij een bepaalde gemoedstoestand waarin ik mij bevind. Vrolijk, optimistisch, verdrietig, bang, verveeld, niet-sociaal, depressief; ik zoek een muzieksoort op waar ik op dat moment behoefte aan heb en kan er helemaal in opgaan.

Muziek is er voor iedereen. Het is er in alle soorten en maten. Daarom mag je een brede muzieksmaak hebben. Probeer het niet te verbergen, maar ontwikkel het. Gooi alle remmen los en verlies jezelf in de muziek. Dat is heerlijk. Het is een liefde en een gevoel van thuiskomen. Muziek is een ding waar je al je emoties in kwijt kan. Daarom is eclectische muziek zo geweldig.