Door de opkomst van het internet worden er door de jaren heen steeds minder cd’s verkocht, maar juist meer gedownload via stream services als Spotify, iTunes en SoundCloud. Ondanks de stijgende populariteit van deze stream services staat de radio bij veel Nederlanders nog iedere dag aan. Bij stream services kan je zelf bepalen welke muziek je wanneer afspeelt, maar het verrassingseffect van de radio lijkt nog altijd te blijven boeien. In dit artikel lichten we radiostations uit die zich onderscheiden of innovatief zijn en daarom zeker de moeite waard zijn om naar te luisteren. Daarbij nemen we ook een kijkje in de radiostations van vroeger om een echte ‘Thowback Thursday’ te ervaren.
De radiostations van nu
NPO 3 FM
NPO 3FM is een van de dertien publieke radiozenders in Nederland en opgericht op 19 oktober 1965. Dit radiostation richt zich, net als het gelijkwaardige tv station (NPO 3) op de doelgroep 15 tot en met 35 jaar. Dit is waarom je vooral veel nieuwe popmuziek zult horen en ook wat alternatieve geluiden. Door de opkomst van de technoscene in heel Europa hoor je ook steeds vaker elektronische muziek. NPO 3 FM zien we als de radiozender die je ‘s avonds op zet als je vrienden bij jou thuis langskomen om wat te drinken.
Daarnaast is NPO 3FM bekend van haar jaarlijkse actie rond kersttijd; 3FM Serious Request. Tijdens deze actie gaan verschillende Dj’s van het radiostation voor vijf tot zes dagen een glazen huis in die ieder jaar op een andere plaats staat in Nederland. In dit huis hebben ze geen toegang tot boodschappen of een keuken drinken ze alleen maar sapjes. Dit doen ze omdat ze aandacht willen vragen voor een zogenaamde ‘stille ramp’. Ieder jaar heeft het glazen huis een ander thema, een andere stille ramp waarvoor ze geld inzamelen en dus ook vijf tot zes dagen vasten.
FunX Radio
FunX is ook onderdeel van de dertien zenders van de publieke omroep en zendt uit sinds 3 augustus 2002. De zender richt zich net als NPO 3FM op jongeren tussen 15 en 35 jaar, maar heeft vooral de focus op het trekken van jonge luisteraars uit de grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Muziekstijlen die je vaak zult horen zijn Urban, r&b, hiphop, latin, reggae, dancehall en orientaal omdat dit het meest wordt geluisterd in de randstad.
De mix van nationale en internationale muziek is vooral te danken aan de culturele mix die in deze steden woont. Vele van hen hebben buitenom de Nederlandse nationaliteit ook een andere nationaliteit en luisteren daarom ook naar muziek van hun afkomst. Daarom is op verzoek van de luisteraars ook onder andere FunX Arab en FunX Latin opgericht. FunX is wat ons betreft een bijzonder radiostation omdat het zich hard maakt voor de strijd tegen discriminatie. Op hun sociale media en website (www.funx.nl) vind je veel berichten en acties omtrent dit thema.
BNR Nieuwsradio
Mocht je toe zijn aan ‘even wat anders’ raden we je aan om naar BNRNieuwsradio te luisteren. Anders dan andere radiozenders zenden ze enkel nieuws uit wat af en toe onderbroken wordt door reclame. Alleen ‘s avonds laat en ‘s nachts zul je hier muziek horen. Het radiostation zendt vanuit Amsterdam en Den Haag uit en bespreekt verschillende nieuwsbulletins met ieder half uur nieuwe actualiteiten uit binnen- en buitenland. Vele vragen zich af hoe je ieder halfuur met nieuws kunt komen. BNR beschikt over een groot netwerk aan presentatoren, verslaggevers en correspondenten over heel de wereld. Deze geven BNR updates en spelen dus een belangrijke rol in het aandeel van de inhoud van de show.
In 1995 is BNR begonnen met uitzenden onder de naam Veronica Nieuws Radio. Het radiostation trok weinig luisteraars en al gauw zat het bedrijf tegen faillissement aan. Na vele onderhandelingen met meerdere ondernemers is het uiteindelijk overgenomen in 1998 en ging het verder onder de naam Business Nieuws 1395 AM. Toen werd tussen zes uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds nieuws uitgezonden en werden de thema’s maar twintig minuten besproken. Sinds 2003 is Business Nieuws 1395 AM overgenomen door de media groep FD Media en ging het verder onder de huidige naam BNR Nieuwsradio. Wat ons betreft een hele onderscheidende radio!
De radiostations van vroeger
Radio Hollandio
Een klassieker als het gaat om Nederlandstalige muziek is het oude radiostation Radio Hollandio. Het begon als een regionale zender in de provincie Noord-Brabant en draaide non-stop Nederlandstalige muziek. Het begon allemaal in Eindhoven, waar ze sowieso veel van Nederlandstalige muziek houden. Loop je een rondje door Eindhoven zul je vast en zeker Nederlandstalige muziek uit de speakers horen komen in vele huizen.
Ook in Tilburg zijn ze er niet vies van, zo zul je op vele plekken waar gebouwd wordt Nederlandstalige muziek horen. Dit is dan ook waarom de zender al gauw uitbreidde van Eindhoven naar de rest van Noord-Brabant en later ook de provincie Zeeland. Op 1 november 2012 werd de naam van Radio Hollandio gewijzigd in Puur NL maar al vijf jaar later, op 1 december 2017 stopte Puur NL met uitzenden. Puur NL werd weer op haar beurt overgenomen door wat tegenwoordig RadioNL heet.
Yorin FM
Yorin FM is een radiostation wat de mensen die tussen 1990 en 2000 zijn geboren vooral zullen herinneren door de nieuwste pop muziek die gedraaid werd en de slogan “Jouw nummer 1 hit radio”. Het was een hip, vernieuwend radiostation dat kort piekte in de radiowereld. Het was onderdeel van de media groep HMG wat tegenwoordig RTL Nederland is, en had ook een gelijknamig televisiestation Yorin. Ondanks de commerciële insteek begon de zender als Holland FM, met de focus op Nederlandstalige muziek. Al snel veranderde de naam in Hitradio Veronica en vanaf 1998 in Veronica FM, door het aandeel dat tv zender Veronica had gekocht. Toen Veronica in 2000 besloot haar aandelen te verkopen werd de naam omgetoverd tot Yorin FM. Leuk feitje is dat de naam niet zo vanzelfsprekend is ontstaan. Als eerste werd gedacht aan de naam ‘Me’, maar dat bleek te veel te lijken op het kledingmerk We. Hoe men uiteindelijk op Yorin is gekomen is nooit duidelijk geworden.
Na vier jaar bleek het niet goed te gaan met de radiozender en daarom probeerde het station zich te onderscheiden door toen populaire Dj’s aan te nemen zoals Henk-Jan Smits en Robert Jensen. Deze bekende Dj’s draaide populaire, nieuwe pop- en rockmuziek wat voor korte duur nieuwe, jonge luisteraars aantrok. Ook creëerde Yorin FM een liveshow vanuit Athene tijdens de olympische spelen, maar dat bleek de laatste poging te zijn om nieuwe luisteraars aan te trekken. Het aantal luisteraars ging alsnog achteruit en sinds 2006 is het station opgeheven.
Wil jij na het lezen van deze inspirerende blog je eigen radio station beginnen? Lees dan snel verder in onze blog over hoe jij je eigen radioshow kan starten.